2024. április 19.

Kína betiltotta az N betű használatát

A közösségi felülteken támadták Hszi Csin-ping kínai elnök „véget nem érő uralmát” az említett betűvel.

Miután egy alkotmánymódosításnak köszönhetően Hszi Csin-ping akár élete végéig is elnök maradhat, kritikusai az interneten kezdték bírálni az elnök grandiózus tervét - számolt be a többi között a Business Insider.

A felhasználók egyre több hibaüzenetet kaptak, ami azt állította, hogy tiltott tartalmat próbálnak feltölteni. Az illegális kifejezések között szerepelt az „emigrálni”, az „egész életen át tartó”, a „nem értek vele egyet”, a „Hszi Csin-ping” és a „határtalan hatalom” is, de a legnagyobb meglepetést az N betű elleni háború okozta.

Az fenti képen az a pillanat látható, amikor egy felhasználó megpróbálta beírni az N betűt a Weibora, a kínai Twitterre, de válaszul egy hibaüzenetet kapott, melyben az állt, hogy illegális tartalmat próbált elküldeni.

 

Volt rá több teória

Az N betű fontosságáról azóta szakértőket is megkérdeztek. Az egyik magyarázat szerint az N-t a Nem megfelelőjének vélik (az angol Yes és No szópárból), és kormányellenes attitűdöt vélnek benne felfedezni. A másik magyarázat a kínai kultúrában való használatára utalhat: az N betű olyan, mint nálunk az X a matematikában: az „ismeretlent" jelöli, e a magyarázat szerint a hatalom úgy vélheti, hogy ez bizonytalanságot áraszt.

A Pennsylvaniai Egyetem Kína-kutatója mindenkit elkápráztatott, mikor egy képelttel rukkolt elő a cenzúra indoklásánál: N = N-szer az elnöki ciklus betöltése, ahol egyre valószínűbb, hogy N > 2.

Kína szerencsére már másnap eltörölte a cenzúrát, így az elvarázsolt elméletgyárosok is végre elhallgattak.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.