2024. április 16.
A parlament alakuló ülésének napján folytatják a tüntetők

A parlament alakuló ülésének napján folytatják a tüntetők

Egységes ellenzéki összefogást, civil szerveződést, azonnali közös cselekvést sürgettek a kormány leváltása érdekében a demokráciáért tartott fővárosi tüntetés szónokai szombaton.

Az április 14-ei tüntetés folytatásaként „2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért!” címmel meghirdetett demonstráció végállomásán, a Szabad Sajtó útján a felszólalók arról beszéltek, hogy a kormányt csak a félelem tartja a helyén, ezért a gyűlöletkampány és a hazugságáradat megszüntetésére, szolidaritásra, valamint a megosztottság helyett az egységes Magyarország visszaállítására van szükség. A szervezők közlése szerint a demonstrálók tömege az Erzsébet híd pesti hídfőjétől egészen az Astoriáig állt – írta az MTI.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely ellenzéki összefogással megválasztott polgármestere azt mondta: a magyar nép megérdemel egy olyan ellenzéket, amely nem ázsiai diktátorok oldalán képzeli el a jövőt. A nép a választáson leváltotta az ellenzéket, és igaza volt, mert a saját érdekükből sem voltak képesek az összefogásra - tette hozzá. Kijelentette: az új ellenzéket a tüntetés résztvevői és szimpatizánsaik jelentik. Egyetlen pártnak sincs annyi tagja, mint ahányan támogatják a demonstrációt - tette hozzá a politikus. Márki-Zay Péter szerint békésen megfér egymás mellett minden ellenzéki erő, amelyet összeköt a demokrácia, a jogállam, a piacgazdaság és az európai integráció.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője szerint a hatalom tönkre akarja tenni a civileket törvényekkel, lejáratással, megfélemlítéssel. Civil részvételre és közösségek építésére buzdított mindenkit az ország minden részén.

A 2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői Budapesten, a Szabad sajtó úton és a Kossuth Lajos utcában 2018. április 21-én.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 

Unyatyinszky György, a Magyar Nemzet újságírója (akit a Békemeneten megvertek, mert kérdéseket tett fel) azt mondta, hogy a kormány annak köszönheti a létét, hogy minden lehetséges úton megosztotta az embereket, ezért a kormánynak kiszolgáltatott embereket türelemmel meg kell hallgatni, a mesterséges ellentéteket el kell tüntetni.

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője azt mondta: hinni kell, hogy elég ez a tömeg a változáshoz, amely az utcán kezdődik, de nem ott ér véget. Az összegyűlt közösség sok kérdésben nem ért egyet, de fejlődő, demokratikus, korrupciótól mentes állam polgárai szeretnének lenni - hangsúlyozta.

Homonnay Gergely író, újságíró, tanár úgy fogalmazott: „a Fidesz sáskaként rabolja le az országot, és elveszi a jövő generáció esélyét”.

Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés szervezője bejelentette, hogy május 8-án, a parlament alakuló ülésekor ott lesznek a Kossuth téren.

A demonstrálók a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásától indultak, és a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat és az Astoriát érintve az Erzsébet híd lábához vonultak.

A tüntetésen több ellenzéki párt képviseltette magát. A megjelent szimpatizánsok nemzeti színű, uniós zászlókat és Árpád sávos zászlókat, valamint maguk készítette transzparenseket lengettek.

Más városokban vasárnap tartottak demonstrációkat - írta az index.hu. Debrecenben a Nagytemplom előtt gyűltek össze újra, mintegy ötszázan, itt felszólalt Lukácsi Katalin, a KDNP-ből kilépett politikus is. Nyíregyházán jobbikos háttérrel szerveztek tüntetést a Kossuth térre, pár száz ember ment el rá. Kecskeméten menet indult a Katona József térről, pártok képviselői és diákok is felszólaltak a hírek szerint. Fehérváron az Országalmához szerveztek megmozdulást.

Szegeden pénteken tüntettek a Klauzál téren.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.