2024. április 20.
Elmaradhat a brüsszeli pofon

Elmaradhat a brüsszeli pofon

A hosszú hétvégét követően visszatértünk a küzdelmes hétköznapokba, küszöbön álló iráni-izraeli háború, meghátráló Unió, nemzetközi és hazai sajtószemlénk következik.

Bár a Magyar Időkben még a Brüsszel által korábban beígért támogatások befagyasztásával kapcsolatosan pénzügyi terrorról írnak, ám a jobban értesült sajtótermékek (Origo, Portfolio) lengyel forrásokra hivatkozva már arról beszélnek, hogy az Unió lemondott erről a szándékáról. A gyors visszakozás oka abban rejlik, hogy hamarosan tárgyalják a 2021-2027-es időszak költségvetését és mivel az EU-ban jelenleg érvényes jogszabályok szerint ebben csak egyhangú döntés születhet, így az elsősorban Lengyelországnak és Magyarországnak szánt fegyelmező lépés maga után vonta volna a két ország vétóját a költségvetési vitában, amivel hosszú időre megbéníthatták volna az Unió gépezetét.

 

Megint balhé van a Közel-Keleten

Amerikai kormányzati források szerint a szíriai Hamában hétfőn lezajlott légicsapást izraeli gépek követték el. A támadás áldozatai között több tucat, Aszad elnök oldalán küzdő iráni katona is található – számolt be az esetről az NBC. A hírcsatornának nyilatkozó amerikai potentátok komoly esélyt látnak egy küszöbön álló izraeli-iráni háborúra, melyet arra alapoznak, hogy Teheránnak a térségben végrehajtott csapatösszevonásai indokolatlanul meghaladják azt a mértéket, amekkorára a szír polgárháborúban amúgy komoly szerepet vállaló síita köztársaságnak szüksége volna. Az sem lehet véletlen, hogy a többek által Izraelnek tulajdonított légicsapással egyidejűleg Benjámín Netanjáhú titkosszolgálati forrásokra támaszkodva bejelentette, hogy Irán hazudott a világnak, amikor azt állította, hogy az atomprogramja nem katonai jellegű – írja a Times of Israel. Az amerikai és izraeli állásponttól természetesen homlok egyenesen eltér az orosz Russia Today értelmezése. Az orosz hírportál az elhangzott vádakkal szemben arra világított rá, hogy a mai napig a térség egyetlen hivatalos atomhatalma Izrael, továbbá Netanjáhú bejelentését kardcsörtetésnek minősítette és szembeállította az izraeli miniszterelnök azon megszólalásával, miszerint ő nem keresi a háborút Iránnal.

(A támadás után készült műholdas felvételt a Times of Israel közölte) 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.