2024. április 24.
Előzzük meg a halálos mezőgazdasági baleseteket!

Előzzük meg a halálos mezőgazdasági baleseteket!

Országos munkavédelmi tájékoztató sorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdaságban előforduló halálos kimenetelű munkabalesetek megelőzése érdekében, a fórum következő állomása április 26-án, Szekszárdon lesz.

 

A közleményben emlékeztetnek, hogy a halálos munkabalesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik, nagy részük traktorokkal és más gépekkel gázolás, ütközés következtében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nyilvántartása szerint 2017-ben a mezőgazdaság területén több mint 650 munkabaleset történt, köztük 12 halálos kimenetelű volt. Összehasonlításképpen: az építőiparban 21 végzetes kimenetelű munkabaleset volt. Tavaly összesen 79 halálos munkabaleset történt Magyarországon – közölték.

A szaktárcák statisztikái szerint a mezőgazdaságban 2017-ben mintegy 220 ezren dolgoztak, az építőiparban foglalkoztatottak száma tavaly meghaladta a 300 ezret.

A közlemény szerint az agrárkamara “Biztonságos munkavégzés a terepen” című országos munkavédelmi tájékoztató sorozata kapcsolódik az NGM 2017. nyarán indított munkavédelmi kampányához, amely szintén az agráriumot célozza.

Az egyes helyszíneken a gazdálkodók szakmai tájékoztatót kapnak, valamint egy úgynevezett munkavédelmi oktatási tematika mintát is átvehetnek, ezt jól tudják majd hasznosítani saját üzemükben, gazdaságukban is.

Az agrárkamara szerint a tájékoztatókra azért van szükség, mert az agrárium nagyon széles szakterület, ahol kiemelt kockázatot jelent a haszongépjárművek, munkagépek használata. A mezőgazdaságban a munkavállalók növényvédő szerekkel, állatgyógyászati készítményekkel dolgoznak, továbbá előfordulhatnak az állatról emberre terjedő fertőző betegségek is. Veszélyesek például a must, vagy a trágya erjedésekor, rothadásakor keletkező gázok, de speciális kockázatot hordoz a nagytestű állatok közelében végzett munka is.

Közölték, minden baleset ugyan nem kerülhető el, de a szabályok betartásával és odafigyeléssel, munkaszervezéssel, megfelelő előkészítéssel sokat lehet tenni a balesetek kockázatának csökkentéséért.

(forrás: http://kadarka.net/cikkek-kat/halalos-mezogazdasagi-balesetek-forumot-tartanak-szekszardon)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.