2024. április 19.
Feloldották a paksi iratokat, de tilos megnézni

Feloldották a paksi iratokat, de tilos megnézni

Mint ismert, a paksi bővítésről szóló, a szovjet-magyar nukleáris együttműködési megállapodás meghosszabbításába csomagolt, 2014-ben titokban megkötött paktum részleteit az azonnal, teljes körűen titkosított három megvalósítási megállapodásban rögzítették.

A három megvalósítási megállapodás minősítését a legtöbb dokumentum esetében a kormány feloldotta ugyan, a betekintést azonban nem engedélyezi.

A dokumentumok minősítése miatt az LMP-s Szél Bernadett és a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek is a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult. A kormány még az eljárások alatt a legtöbb anyag minősítését megszüntette, amit Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a vizsgálat lefolytatásáról Szél Bernadettnek írt levelében helyes lépésnek nevezett. Néhány részlet esetében azonban az Orbán-kabinet fenntartotta a titkosítást, aminek indoklását a NAIH is elfogadta.

A kormány azonban épp az egyik legérdekesebb, az EPC (kivitelezési) szerződés 36. fejezetét félti a nyilvánosságtól, azaz azokat a részleteket, milyen következményekkel járna, ha kihátrálnánk a szerződésből. Bár korábban Lázár János azt mondta, nincs semmiféle titkos záradék a szerződésekben, minden részlet megismerhető, most mégis úgy néz ki, a közvélemény nem tudhatja meg, mik az esetleges kiszállás feltételei. Az indoklás szerint ugyanis a szerződés megszűnéseinek eseteit, lehetőségeit és szankcióit taglaló szövegrész „nyilvánosságra kerülése és nyilvános vitatása, vagy akár csak megvitatása is megzavarhatja az állami vagy közfeladatot ellátó szerv működését”.

Szintén hatályban maradt a részletes technikai ajánlat – vagyis annak leírása, hogy az oroszok pontosan mit építenek a pénzünkért –, valamint a projekt-menetrend és a fizetési ütemezés titkosítása is. Szél Bernadett most iratbetekintést kezdeményez, hogy legalább a nem titkos szerződésrészleteket végigolvashassa. Hasonlóval próbálkozott korábban Jávor Benedek is, de Süli János miniszter elutasította a kérését.

(forrás: https://444.hu/2018/04/23/nem-titkosak-csak-nem-lehet-megnezni-a-paksi-bovites-dokumentumait)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.