2024. április 16.
Folytatódik a miniszterek meghallgatása

Folytatódik a miniszterek meghallgatása

Szijjártó Péter és Benkő Tibor volt porondon, nőtt a GDP a KSH szerint, Handó Tünde vezetői gyakorlata miatt fordulnak az Alkotmánybírósághoz, hatalmas pénzeső hullott az Emmiben a választások előtt.

A HM élére felkért Benkő Tibor úgy fogalmazott az Országgyűlés honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának összevont ülésén, hogy a közeljövő legfontosabb feladata a honvédség szakmai, technikai és szervezeti felkészítése arra a fenyegetésre, amit a hibrid- és a kiberhadviselés, az illegális migrációval összefüggő terror és a radikális iszlám terjedése, továbbá a szomszédos Ukrajnában dúló fegyveres konfliktus jelent. Kitért arra is, hogy szükségesnek tartja a szocialista-liberális kormányok által leállított laktanya-felújítási program és pilótaképzés folytatását, újrakezdését – írja a Magyar Idők.

 

A külpolitika soha nem volt annyira a belpolitika része, mint az elmúlt esztendőkben

Szijjártó Péter az újrázó miniszterek egyike, meghallgatásán többnyire arról beszélt, hogy minisztériuma folyamatosan a magyar érdekek érvényesítését tartotta legfőbb szempontjának, olyannyira, hogy még a NATO tagállamok külügyminisztereinek letolását is meglépte. Szijjártó beszélt továbbá arról, hogy az Ukrajna integrációs tárgyalásaira kimondott vétót mindaddig fenntartják, amíg nem kapnak garanciát arra, hogy a magyar kisebbség jogai nem sérülnek. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány még 2015-ben az ENSZ-től migrációs világkvótát követelt és hogy miért változott az álláspont, Szijjártó nem tudott semmi konkrétat mondani – derül ki az Index összeállításából.

 

KSH: 4,4 százalékkal nőtt a GDP

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez mérten 1,2 százalékos volt a gazdasági növekedés. Éves összevetésben a piaci alapú szolgáltatások, különösen a kereskedelem és a turizmus járult hozzá legnagyobb mértékben a növekedéshez – közölte az MTI.

 

Handó Tünde miatt fordulnak Alkotmánybírósághoz

A kreatív jogértelmezést, avagy más olvasatban a törvénysértést többször olvasták már az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke fejére, a legújabb esetben Handó Tünde az Alkotmánybíróságon lesz kénytelen magyarázkodni. A Fővárosi Törvényszék Balázs Márta vezette másodfokú bírói tanácsa ugyanis két ügyben is kéri annak megállapítását, hogy a bíróságok központi igazgatását ellátó hivatal szervezeti és működési szabályzata – ami nem mellesleg Handó utasítása – ellentétes az Alaptörvénnyel és a bírák jogállásáról szóló törvénnyel is – írja a hvg.hu.

 

Pénzeső az Emminél

Összesen 4,268 milliárd forint bónuszt kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumában az uniós támogatáslehívások felpörgetéséért – derült ki a tárca lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából. A hivatalos nevén céljuttatás feltétele az volt, hogy a minisztérium teljesítse a kormányhatározatban előírt kifizetési munkaterv számait. Ebben 2017. június végéig 80,5 milliárd, az év végéig 244 milliárd (minimumként  64,4 milliárd, illetve 195,2 milliárd) forintos célszám szerepelt az emberierőforrás-fejlesztési operatív programból. A másik, a rászoruló személyeket támogató operatív programból ehhez képest elhanyagolható összegeket, 100, illetve 400 millió forintot (minimálisan 80 millióval, illetve 200 millióval) irányoztak elő. Az uniós támogatások minél gyorsabb lehívásában közreműködő apparátus tagjainak busás bónuszt, 100 százalékos teljesítés esetén akár két évi munkabérnek, illetménynek megfelelő összeget helyeztek kilátásba – áll a 24.hu anyagában.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.