2024. április 19.

Hét ellenzéki pártból három intézkedési tervét visszaküldte a számvevőszék

A Fidesz és a KDNP kimaradt az Állami Számvevőszék legutóbbi vizsgálatából.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a választás előtt hét ellenzéki párt (a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Párbeszéd Magyarországért Párt, az Együtt és a Magyar Liberális Párt) könyveibe nézett bele, és most értékelte az intézkedési terveket, amelyeket a 2018. január elején lezárult vizsgálatok következményeként kellett elkészíteniük az érintett pártoknak.

Ennek során megfelelőnek találta az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságok megszüntetésére, az LMP esetében kiegészítést kért, a Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében azonban azt állapította meg, hogy az intézkedési terv nem alkalmas a hiányosságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, ezért azt kijavításra visszaküldte. Az érintett pártoknak a törvényi előírás szerint 15 munkanapjuk - testületi döntéshozatal szükségessége esetén a következő testületi ülést követően 5 munkanapjuk - van az intézkedési tervek pontosítására, kijavítására, illetve újbóli megküldésére – közölte az MTI.

Az ÁSZ mostani közleményében emlékeztet, hogy 2014 óta a pártoknak „tilos jogi személyektől – tehát például cégektől –, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulás elfogadása. Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel meg olyan szolgáltatásokat, mint például a plakátkihelyezés, könyvelési szolgáltatás vagy ingatlanbérlet.” Az ÁSZ nem vizsgálta a Fideszt és a KDNP-t – írta az index.hu.

Az ÁSZ és elnöke, Domokos László, a Fidesz volt parlamenti képviselője, a választás előtt döntött úgy, hogy a Fideszt és a KDNP-t kivéve, ellenőrzik az ellenzéki pártokat, és most azt írták, hogy „a számvevőszék a politikai pártok ellenőrzése során is elsődleges célnak tekinti az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a közpénzekkel való szabályszerű gazdálkodás követelményeinek érvényesítését.”

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.