2024. április 16.
Sokat ülhet az ügyfelét zsaroló ügyvéd és gyémántkereskedő cinkosa

Sokat ülhet az ügyfelét zsaroló ügyvéd és gyémántkereskedő cinkosa

Az utóbbi évek egyik legmegdöbbentőbb gazdasági- és büntetőügyében megszületett a vádirat nemrég. Beismerés esetén a megbízóját zsaroló ügyvédre, Lupovici Jack Kingre, nyolc bűntársára, Lebovits Ronira, az ismert gyémántkereskedőre négy év letöltendő börtönbüntetést indítványozott az ügyészség. Beismerés hiányában ennél még súlyosabb büntetés várható. A vád kétszeresen minősülő, bűnszövetségben, élet elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás és más bűncselekmények.

BLOnline hír-és cikkügynökség értesülései szerint Lupovici, az több főből álló bűnbanda vezetője egy kozmetikumokat gyártó cégcsoport tulajdonosát zsarolta évekig, amíg az a zsarolást megelégelve feljelentést nem tett.  Az agresszív fellépésű Lupovici, akit a sértett szerencsétlenségére internetes keresés alapján talált meg, folyamatosan és alattomosan fúrta be magát a vállalat szövetébe, tervezetten és előre megfontolt szándékkal adatokat csalt ki, és lopott, lopatott el. Mialatt ügyfele a mérnöki, termékfejlesztési feladatokkal foglalkozott éjt nappallá téve, Lupovici kihasználva a figyelem hiányát szabadon garázdálkodott, csapott be mindenkit.

  

Dunába dobott adathordozók
2015-ben Lupovici súlyos fenyegetettség érzetének kialakításával fondorlatosan rávette megbízóját, hogy az üzleti titkok esetleges kiszivárgását megakadályozandó nála biztonságba helyezze megbízójának személyes és üzleti titkait is tartalmazó adathordozóit, amelyeket magához is vett. Amikor a tulajdonos visszakérte az adathordozókat, akkor Lupovici azt hazudta, hogy társával a Dunába dobták azokat. A nyomozati anyagból kiderül, hogy az ügyvéd természetesen ezt nem tette meg, így később ez zsarolási lehetőséget biztosított a számára, amit később ki is használt. Az ügyvéd közben a tulajdonos tudta nélkül több céget is létrehozott, amelyekbe saját strómanjait ültette, és később ezzel a helyzettel is súlyosan visszaélt a zsarolás végrehajtása során. 

 

Az aranykorszak vége
Amikor a tulajdonos rájött, hogy mi folyik valójában, felmondta az ügyvéd megbízását. Ez olaj volt a tűzre. A pénzcsap hirtelen megszűnése érzékenyen érintette a luxus életmódjáról, kábítószerfogyasztásáról, nő- és férfi ügyeiről is ismert Lupovicit, aki életellenes fenyegetéssekkel elkezdte zsarolni egykori megbízóját. A sikeres, de naiv cégalapítótól több százmillió forint értékben gyémántot, ingatlant, készpénzt zsarolt ki, az elkövetési értéket kb. 715 millió forintra becsülik. Az egyszerre több helyszínen, összehangolt módon végzett házkutatás során a kizsarolt tizenegy gyémántból egyelőre csak négyet találtak meg Lebovits Roni (lenti képen) gyémántkereskedőnél.

 

Lupovici cinkosa, Lebovits Roni beismerte a kábítószerrel való visszaélés bűntettét. A Lupovici elfogásakor készített ügyészségi fényképeken is látszik, és a nyomozati anyagból is kiderül, az ügyvéd marihuánát és esetleg hasist, emellett kokaint is fogyaszthatott. A negyedrendű, női vádlottat, Lupovici bűntársát pedig kábítószer kereskedelemmel és gazdasági csalással vádolják. Ez a nő szerezte be Lupovicinak rendszeresen a kábítószert. A harmadrendű vádlottat, Mónus Ádámot, Lupovici IT szakértőjét és bűntársát többek között 100.000 euró kizsarolásával vádolják.

Lupovicit, és Lebovitsot mint veszélyes bűnözőt a TEK vitte el még 2020 májusában, amikor további bűntársait is őrizetbe vették. Mivel több ügyben még tovább nyomoznak, így a kár magasabb is lehet. Lebovits Roninak mind az ingatlanát, mind a gyémántokkal kereskedő cégét (R-A Marketing Kft.), Lupovicinak pedig a vagyonelemeit is sorban zár alá vette a nyomozóhatóság. Ez a folyamat ma is tart, bár Lupovici megkísérelt ingatlanokat az eljárás elől eltüntetni, de sikertelenül. Az ügyvéd már a zsarolás kezdetekor pontosan tudta, hogy mit csinál, hiszen már ebben az időszakban megkezdte a vagyonelemeinek a kimentését, megpróbálta azokat kivonni a bűncselekménnyel okozott kár megtérítési kötelezettsége alól.

 

A kapcsolatok korlátai
Az ügy ismerői szerint a magát mindvégig, még az őrizetbe vétel után is nagy biztonságban érző Lupovici olyannyira magabiztos volt, hogy még az ügyésszel is több alkalommal kifejezetten arrogáns módon viselkedett. Legfőbb társa, a nemzetközi és hazai kapcsolatai által magát védettnek tekintő gyémántkereskedő, a gyanús elemekkel kapcsolatot ápoló Lebovits Roni sem menekülhet az igazságszolgáltatás elől, élet elleni fenyegetés, zsarolás, drogokkal kapcsolatos bűncselekmények miatt kell felelnie. Az ügyészség azt indítványozza, hogy Lupovici az ítéletig továbbra is letartóztatásban maradjon. Az ügyben, de jelen ügyrésztől elkülönítve más bűncselekmények miatt további nyomozást is folytat a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

 

A dominikai szál egy kriptovaluta szélhámossal
A nyomozati iratokból, lehallgatási jegyzőkönyvekből és az ügyhöz kötődő magánbeszélgetésekből nem meglepő motivációs rendszer rajzolódik ki. Lupovici a sértettől ellopott üzleti titkok, know-how felhasználásával egy a Dominikai Köztársaságba menekülö kriptovalutás csalóként ismert személlyel, a Svájcban több bűntársával együtt a hatóságok látókörébe került Dennis Nowakkal együtt tervezett az ellopott adatokat hasznosító céget létrehozni. Ezen cég egyik legfontosabb célja a sértett cégének tönkretétele, és főleg a piacának erőszakos elvétele volt, a zsarolási potenciál fenntartása mellett. Lupovici további bűntársainak tartott Podámer Ákos és Földes Róbert szintén a lopott know-how hasznosítására alapozott vállalkozás ügyvezetőjeként tűnt fel az elmúlt időszakban, sőt, Lupovici még az elfogása előtti napon is a sértettel szemben indítandó háborúról beszélt, és írásban üzent erről egy ismerősének a nyomozati anyagot ismerők elmondása szerint.

 

Lupovici irodájának redőnyei hosszú hónapok óta le vannak húzva, több mint kilenc hónapja ül letartóztatásban, amit a bíróság újabb három hónappal meghosszabbított. Az ügy iróniája, hogy cége honlapján épp azoknak a jogi eseteknek a részletes leírása olvasható, amelyek felmerülhettek az ügye kapcsán is. Az ügyvéd a következő ügyek szakértőjének tekintheti magát, most már a gyakorlatból, többek között: zsarolás, hatóság félrevezetése, hűtlen kezelés, kábítószer birtoklása és kábítószer kereskedelem, lopás, orgazdaság, sikkasztás. Az események tükrében szakértelme mostantól még hitelesebb lesz, kérdés, lesz-e még ideje azt kiaknázni. Szabadulása után érdemes lesz megnézni a honlapján, hogy sikerült-e emelnie a jelenlegi 50.000 Ft-os első konzultációs sztárgázsiját.

Felettébb kétséges, hogy egyáltalán még ügyvédkedhet valaha.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.