2024. április 20.
Volt demonstráció Budapesten és az Alpokban is

Volt demonstráció Budapesten és az Alpokban is

Hételeji hírösszefoglalónkban szétnéztünk a hazai sajtópaletta mindkét oldalán, és nagyon más dolgokat találtunk.

A hétvégi fővárosi demonstráció uralta a legjelentősebb ellenzéki erőnek mondható „balliberális” sajtót, de a Jobbikhoz köthető Alfahír is prominens helyen foglalkozott a témával, ahogyan a nemzetközi sajtó is. A HírTV szedte csokorba, hogy Németországon keresztül Amerikáig több nagymúltú sajtótermék is beszámolt a tízezreket utcára vivő eseményről. A sorból némiképp kilóg a Moszkva „angol hangjaként” funkcionáló Russia Today, mely szintén nagy terjedelemben foglalkozott a megmozdulással, az írásban részleteiben magyarázzák az NGO-k, azaz civil szervezetek elleni „Stop Soros” törvényt – itt kell megjegyezni, hogy Oroszországban példátlan szigorral csapott le az „idegen ügynökként” kezelt NGO-kra. Mindenesetre a hétvégi rendezvény egyik slágere a sajtóban a „két lábon járó nemzeti összetartozás”, aki egy zászlórúdra tűzte a szivárványos, a székely, a roma, az Árpád-sávos és az uniós zászlót (a 444.hu miniinterjút is készített a férfival), a másik sláger pedig a Magyar Narancs drónfelvétele (alább látható).


Az Alpokon keresztül jönnek a migránsok

A kormányhoz köthető média nem meglepő módon nem verte nagy dobra, hogy az „Orbán-rezsim” elleni tüntetést, ugyanakkor a közmédia többször is élőben bejelentkezett. Ahogyan beszámoltak egy, az Alpokban tartott demonstrációról, mely arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy egyre frekventáltabb migránsútvonal az olasz-francia határ. Az MTI-s alaphírt szinte csak a 24.hu hozta az „ellenoldalról”.

Gyárfás egy gumicsont?

Hétfőn hozott terjedelmes anyagot a Fenyő-gyilkosságról a Magyar Idők az N1TV interjúja alapján, melyben Tasnádi Péter arról beszél, hogy Gyárfás Tamás megbízta a médiavállalkozó elintézésével. A Nap TV korábbi tulajdonosának meggyanúsítását több hírmagyarázó is gumicsontként jellemezte, melyet azért dobtak be, hogy eltereljék a figyelmet a kormányellenes tüntetésekről. Az ügy robbanásának másik forgatókönyve, hogy sajtóinformációk szerint egy olyan hangfelvétel került elő tavaly novemberben, amivel a gyanú szerint Rohác egykori bűntársa, a felvidéki szlovák maffia fejének egykori jobb keze, Imrich K. zsarolta meg Gyárfást, aki erről be is számolt a rendőröknek.

Friss hétfői hír, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyetlen választókerületben sem rendelte el a szavazatok újraszámlálását – közölte az NVB elnöke az M1-en. Patyi András a HVG.hu beszámolója szerint azt mondta: az újraszámlálás elrendeléséhez tényeken alapuló bizonyítékra vagy „magas szintű valószínűsítésre alapot adó körülmények” bemutatására van szükség, ami ezek szerint nem volt meg. Mindez természetesen szorosan összefügg a hétvégi demonstrációkkal, hiszen „az egyenlőtlen választási rendszer” felszámolása az egyik célja a tüntetőknek. A demonstrációk egyébként a parlament alakuló ülésén folytatódnak.


Óriási pofon jöhet Brüsszelből

Nemzetközi vizekre evezve, de nagyon is hazai pályán maradva, a 444.hu számolt be a Financial Times cikke alapján, hogy „drámai újratervezés” jöhet az uniós támogatások rendszerében. A gazdasági lap „részletesen elemzi, hogy a reform egyértelműen Varsót és Budapestet érintheti a legérzékenyebben, Lengyelország és Magyarország ugyanis egyfelől a kohéziós támogatások legnagyobb haszonélvezői, miközben a jogállam és a demokrácia kérdéseiben egyre gyakrabban kerülnek konfliktusba az Unióval” – írják. Ami azért is érdekes, mert Mészáros Lőrinc is főként ilyen pénzekből gazdagodik.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.