2024. április 18.
Ez volt a lényeg az 1. héten

Ez volt a lényeg az 1. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Egész héten zajlottak a harcok a kazah biztonsági erők és fegyveres felkelők között. Azután söpört végig forradalmi hangulat az országon, hogy a legtöbb gépkocsi által üzemanyagként használt cseppfolyósított gáz (LPG) árának maximálását január elsejei hatállyal eltörölték, így az rögtön több mint duplájára ugrott, 50 tengéről (36 forintról) 120 tengére (88 forintra). A Külügyminisztérium bejelentése szerint minden magyar állampolgárt kiszabadítottak a csatatérré változott övezetből, aki kérte kimenekítését.

 

Megkondította a vészharangot a NATO-főtitkár. Jens Stoltenberg szerint nem légből kapott, hogy konfliktus robbanhat ki Oroszországgal szemben. Hozzáfűzte: Moszkva csapatösszevonása az ukrán határ közelében veszélyt jelent a biztonságra, írta az MTI pénteken.

 

Az egész világ süvegelte meg újra a földkerekség legidősebb olimpiai bajnokát, Keleti Ágnest: az ötszörös aranyérmes legenda vasárnap ünnepelte 101. születésnapját.

 

Győzelemmel hangoltak férfi kéziseink az Eb-re: a csütörtökön kezdődő, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kézilabda-válogatott 36–30-ra legyőzte Bahrein csapatát a Szigetszentmiklóson rendezett szombati edzőmérkőzésen – számolt be róla az MTI.

 

Úgy tűnik, hogy a jóval fertőzőképesebb omikron-variáns kevésbé súlyos betegséget okoz, mint a korábban domináns delta, de ezért még korántsem nevezhetjük enyhének, mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

 

A Tesla Inc. bejelentette, hogy rekordszámú elektromos járművet adott el 2021-ben, ezután az egekbe szökött a cég részvényének az ára hétfőn, aminek köszönhetően a vállalat vezére, Elon Musk 33,8 milliárd dollárral lett gazdagabb.

 

A hét száma: 4880
A múlt hét óta csodálható meg Közép-Európa legnagyobb művészeti falfestése 4880 négyzetméteren Biatorbágyon, amely a CTP Management Hungary Kft. biatorbágyi logisztikai központjának homlokzatát díszíti. A nemzetközi pályázatra öt országból 199 terv érkezett. A nyertes műnek a magyarországi Dobos Viktor grafikáját választotta a szakmai zsűri. A pályázatot az ARC bonyolította le.
 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.