2024. május 3.
A Holokausztra emlékeztek Bonyhádon

A Holokausztra emlékeztek Bonyhádon

Szomorú időkre emlékeztek a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján.

Megemlékezést tartottak hétfőn délután Bonyhádon a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján, a Soá-emlékműnél. Filóné Ferencz Ibolya polgármester ennek kapcsán felidézte a múltat. Bonyhád zsidósága az 1700-as évek első felében kezdett itt megtelepedni, új életet, megélhetést, befogadó hazát keresve, akárcsak az ugyanekkor betelepülő németek. Nem mehettek akárhova, nem űzhettek akármilyen mesterséget. Oda mentek, ahol befogadták őket, azzal foglalkoztak, amit engedélyeztek számukra.

A Holokauszt-emlékművet Bonyhád város támogatásával a Soha Többé Soá Alapítvány állíttatta három évvel ezelőtt, az 1222 bonyhádi áldozat deportálásának 70. évfordulója alkalmából – a környezeti terv elkészítése és a közterület rendezése után – a régi Zsinagóga közelében. Az emlékművet Pasitka Hermann tervezte, a hétfői megenlékezésen ő is részt vett, valamint Geiger András, a Mensch Alapítvány elnöke is emlékezett a Holokauszt áldozataira. A fájdalmas múltidézés színvonalas ünnepi műsorral zárult.

(forrás: http://www.bonyhad.hu/hirek/fajdalmas-a-visszatekintes.html?helyi&q=1)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.