2024. április 25.
Így kapott 250 milliós megbízást Orbán veje Tapolcán

Így kapott 250 milliós megbízást Orbán veje Tapolcán

Nyilvánosságra hozta Tapolca jobbikos polgármestere a város honlapján az előző, fideszes vezetés által kötött Elios-szerződést.

Még február 18-án fordult Tapolca jegyzőjéhez közérdekű adatigényléssel Rig Lajos, a térség jobbikos országgyűlés képviselője annak érdekében, hogy megismerhesse a város közvilágítási korszerűsítésére kiírt közbeszerzés dokumentumait, valamint az Eliosszal az előző, még fideszes városvezetés alatt kötött megállapodást. Rig Lajos azután kérte a hivatalos papírokat, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) közbeszerzési csalás gyanúját tárta fel vizsgálata során.

A Tapolca honlapján közzétett iratokból kiderül, hogy a korábban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak érdekeltségébe tartozó cég Tapolcán is a már ismert módszerrel szerzett megbízást a település közvilágításának korszerűsítésére. Nem volt versenytársa a közbeszerzésen az Eliosnak, így nyerte el a 249,57 milliós értékű tendert.

Az OLAF jelentésére hivatkozva jelent meg a sajtóban, hogy a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség állta a felújításokhoz szükséges települési önrészt Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Zalaegerszeg, valamint Keszthely, Tapolca, Mezőhegyes, Hévíz és Balatonfüred esetében is az Elios beruházás esetében.

Az OLAF megvizsgálta a közvilágítási korszerűsítési tendereket, - amellyel kapcsolatban számos helyen nagyon komoly minőségi problémák is felmerültek - és 13 milliárd forint esetében szabálytalan költéseket tárt fel, ami azt jelentheti, hogy Magyarországnak ezt az összeget vissza kell fizetnie az adófizetők pénzéből.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.