2024. május 3.
Május 1-jén indul a jégkármérséklő rendszer

Május 1-jén indul a jégkármérséklő rendszer

A május 1-jén induló országos jégkármérséklő rendszer az egész Kárpát-medencében működhet majd - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtökön Szekszárdon.

 

Győrffy Balázs a Kárpát-medencei magyar gazdák együttműködési fórumának szekszárdi ülését megelőző sajtótájékoztatón hozzátette: a rendszer a romániai Szatmár megyében is működni fog.

Közölte, ez előrelépés, nemcsak a romániai magyar gazdáknak, hanem a határ közelében élő magyarországi gazdálkodóknak is, a talajgenerátor-rendszer a terület széleit kevésbé védi, mint a központi részeket, és a légmozgástól függően előfordulhat, hogy a határon túl kell megkezdeni a védekezést azért, hogy a határon belül tudjanak megelőzni károkat.

"Bízunk abban, hogy az Ausztriával, illetve Ukrajnával kezdett tárgyalások sikeresek lesznek, és ki tudjuk terjeszteni a jégkármérséklő rendszer működését adott esetben az egész Kárpát-medencére" - mondta az elnök.

Győrffy Balázs ismertette: a magyarországi jégkár-mérséklő rendszer Európában elsőként a teljes országot lefedő hálózattal rendelkezik, 986 talajgenerátor, köztük 222 automata berendezés működik majd. Elmondása szerint a hálózat érdemben csökkenti a jégkárt, számítások szerint mintegy 50 milliárd forint termelési értéket óv meg a jégveréstől.

Közölte: az elmúlt néhány hónapban 152 pártoló tagsági igény érkezett a határon túli gazdálkodók köréből a NAK-hoz, Szerbiából 69 gazda, három egyesület és egy kft., Ukrajnából 71 gazda lett pártoló tag. A kamara 2017. májusban tette lehetővé a határon túli gazdáknak a pártoló tagságot.

Beszámolt arról is, hogy a kamara tisztségviselői és munkavállalói 133 ezer aláírást gyűjtöttek az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéshez. Megjegyezte: a NAK alapszabályból fakadó feladata és erkölcsi kötelessége kiállni a határon túli magyar gazdák mellett.

Győrffy Balázs elmondta: a határon túli magyar gazdálkodók évről-évre nagyobb mennyiségű búzával járulnak hozzá a magyarok kenyere programhoz, 2017-ben a felajánlott 528 tonna búzából 150 tonna érkezett a határon túlról.

(forrás: http://tolnavar.hu/gazdasag/2018/04/az-egesz-karpat-medenceben-mukodhet-a-jegkarmerseklo-rendszer)

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.