2020. július 14.
Diktatúrát szolgálhat a népszerű „szuperalkalmazás”

Diktatúrát szolgálhat a népszerű „szuperalkalmazás”

Múlt hónapban az USA hírszerző szervei adtak ki vészjelzést a népszerű WeChat alkalmazásra, most Ausztrália tiltja be.

Ahogyan korábban már hírt adtunk róla, a kínai kormány komoly erőforrásokat fordít a digitális megfigyelésre, most az is kiderült, hogy ezt a tevékenységét nem csak az országhatáron belül kívánja űzni.


A Huawei és a ZTE is gyűjtheti az infót

Az USA nagyobb hírszerző szervei: a CIA és az NSA, kiegészülve az FBI-al közösen intették óvatosságra a lakosságot a Huawei és a ZTE szolgáltatásainak igénybevételétől. Ausztráliában ez a némiképp jogos bizalmatlanság kiterjedt a kínai fejlesztésű alkalmazásokra is. Az ausztrál védelmi minisztérium munkatársainak telefonjaira nem szabad mostantól feltelepíteni a WeChat alkalmazást – melyet talán az itthon népszerű Viberhez lehet hasonlítani –, míg a Facebookot ugyan némileg korlátozva, de használhatják.

Ugyan konkrétumokkal nem indokolták a döntést, de jó eséllyel a decemberi, Indiában történt eset húzódhat meg a háttérben, amikor az ottani védelmi minisztérium 42 kém- és egyéb rosszindulatú programokat tartalmazó applikáció törlésére utasította alkalmazottait. Köztük volt a WeChat is – számol be a Mashable.

A diktatúra nem zavartatja magát

A közösségi alkalmazás megbízhatatlanságát támasztják alá az Amnesty International 2016-os adatai is, melyek szerint a WeChat a mezőny egyik legkönnyebben feltörhető applikációja.

Ez persze a privát szféra legeldugottabb sarkaiba is bepillantani szándékozó kínai kormányt érezhetően nem zavarja, olyannyira nem, hogy a WeChatet a közeljövőben össze akarják vonni az elektronikus személyi igazolványokkal.

Megosztás