2020. február 25.
„Elképzelni sem tudja, olyan iszonyú”

„Elképzelni sem tudja, olyan iszonyú”

Megszólalt az orosz kettősügynököt kórházba juttató idegméreg fejlesztője.

Az egykori szovjet vegyész, Vil Mirzajanov beszélt az általa fejlesztett novicsok névre hallgató idegméreg hatásairól, miután London bejelentette, hogy Szergej Szkripalt és lányát novicsokkal mérgezték meg – tudósít a Business Insider.

„Valódi, elképzelhetetlen kínszenvedés”

Az egykoron kémelhárító feladatokat végző 83 éves vegyész így beszélt szörnyű találmányáról: „Arra való, hogy megbénítsa az embereket. Rángógörcsöt kapnak, majd képtelenné válnak a lélegzésre és a végén, ha megfelelő a dózis, meghalnak. (...) Valódi, elképzelhetetlen kínszenvedés. Még ha alacsony adagot is kapott, a fájdalom hetekig nem fog elmúlni”.

Putyint látják a háttérben

Mirzajanov határozottan Putyint látja az 1995 és 2010 között titkosszolgálati információkkal házaló Szkripal megmérgezésének hátterében. „Az orosz kormány megüzente azoknak, akik még több titok átadásán gondolkodnak, hogy milyen sors vár rájuk.”

Szakértők szerint a novicsok használata arra is utalhat, hogy az oroszok egyértelművé kívánták tenni, hogy ők a felelősek az akcióért.

Theresa May kedd éjjelig adott határidőt Moszkvának, hogy előálljanak egy „hihető magyarázattal”, amennyiben ez nem történik meg, a miniszterelnök úgy fogja venni, hogy az orosz állam törvénytelenül alkalmazott erőszakot az Egyesült Királyság ellen.

Az orosz külügy koholt vádakról beszél, melyeket az ország lejáratására fabrikáltak, a tárca szóvivője odáig ment, hogy cirkuszi show-nak titulálta May parlamenti felszólalását.

Megosztás

Kőszegre költözik az UNESCO MOST

Hello Tudomány

Kőszegre költözik az UNESCO MOST

  • 2019.02.12

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) az UNESCO MOST támogatásával 2019 február 11. és 14. között téli egyetemet tart Kőszegen neves külföldi előadók részvételével. Az előadássorozat központi témája a környezeti változások és az azokhoz köthető társadalmi folyamatok kapcsolata. Ezenfelül bemutatásra kerül az FTI nagyívű, kulturális emlékmentésen és a fenntarthatóságon alapuló tudományos projektet, a KRAFT-t.