2020. január 28.
Világháborús anyahajót talált a Microsoft alapítója

Világháborús anyahajót talált a Microsoft alapítója

A fantasztikus felfedezésről videofelvételeket is bemutattak. 

Paul Allen egy mélytengeri felfedezőcsapat élén, mintegy 750 kilométerre az ausztrál partoktól megtalálta a második világháborúban elsüllyesztett USS Lexington amerikai anyahajót.

A roncs, vagyis korábbi becenevén „Lady Lex” a világtörténelem első anyahajók közti ütközetének volt a vesztese, mely a Korall-tengeri csata egy epizódját képezte – írja a Mashable.  A 37 ezer tonnás monstrum több japán torpedótalálatnak köszönhetően került a 3000 méter mélyen lévő végső nyughelyére, de szerencsére a legénység túlnyomó többségét, 2770 embert és a kapitány kutyáját Wagsot sikerült megmenteni.

Paul Allen már sok éve foglalkozik óceánkutatással, melynek szerves része a mélytengeri régészet is. 2015-ben szintén ő volt, aki megtalálta a Muszasit, minden idők egyik legnagyobb csatahajójának roncsait a Fülöp-szigetek közelében.

Megosztás

Kőszegre költözik az UNESCO MOST

Hello Tudomány

Kőszegre költözik az UNESCO MOST

  • 2019.02.12

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) az UNESCO MOST támogatásával 2019 február 11. és 14. között téli egyetemet tart Kőszegen neves külföldi előadók részvételével. Az előadássorozat központi témája a környezeti változások és az azokhoz köthető társadalmi folyamatok kapcsolata. Ezenfelül bemutatásra kerül az FTI nagyívű, kulturális emlékmentésen és a fenntarthatóságon alapuló tudományos projektet, a KRAFT-t.