2024. április 16.
Ez volt a lényeg a 27. héten

Ez volt a lényeg a 27. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

5.525.000 embert oltottak be hazánkban péntekig, ezzel az unióban Málta után a második helyen állunk átoltottság szempontjából. A héten ugyanakkor egyre több hír látott napvilágot az újra romló járványhelyzetről a kontinensen. A negyedik hullám fenyegető réme miatt lassítják a korlátozások feloldását, miközben Németországban is uralkodóvá vált a koronavírus delta variánsa.

 

A hétvégére heves esőzésekkel és áradásokat okozva ért New York partjaihoz Elsa, a 2021-es hurrikán szezon ötödik elnevezett trópusi vihara.

 

25 milliárd forinttal emelték a látványsportok utánpótlásnevelésre szánt TAO keretet. A kormány szerint csak visszaadják a járványhelyzet miatt átcsoportosított pénzeket, az ellenzék inkább az egészségügyre fordítaná ezt az összeget.

 

Az Alkotmánybíróság visszautasította a panaszokat és megszüntette az eljárást a felsőoktatási törvény 2017-es módosításával kapcsolatban, ami végül a CEU elűzéséhez vezetett, írja a hvg.hu. A testület a lépést azzal indokolta, hogy az akkor benyújtott panaszok okafogyottá váltak, és a panaszosok az időközben elfogadott új törvényre nem terjesztették ki a beadványukat.

 

Hatályba lépett a pedofil törvény, amelyre reagálva honlapot indított a Magyar LMBT Szövetség. Az oldalon virtuálisan zajlik az iskolákból kitiltott érzékenyítés. Szerdán újabb vita volt az Európai Parlamentben a magyar törvény kapcsán. 

 

Elit zsoldosok likvidálták a Haiti elnököt szerdán. A 28 fős csapatból a helyi hatóságok hármat megöltek, 17-et elfogtak. A többiek után hajtóvadászat folyik.

 

Csehországban újabb halálos áldozatokat követelő vihar volt pénteken.

 

A hét száma: 53
Ennyi év után nyert újra Európa bajnokságot Olaszország. A vasárnap esti londoni döntőben háromszor is hibáztak az angolok a 11-es rúgások során.  

 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.