2024. április 28.
Kevesebben keresnek munkát, mint tavaly

Kevesebben keresnek munkát, mint tavaly

Míg tavaly a nyilvántartott álláskeresők a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 8 százalék körül volt, addig idén már 6 százalék alatt van – hangsúlyozta Gonda Ádám, a Tolna Megyei Kormányhivatal, Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

 

Mint azt Gonda Ádám kifejtette, Tolna megye keleti fele - Paks, Bonyhád, Szekszárd járás területe - gazdaságilag fejlettebb régiónak számít, ezért itt jellemzően 5,5 -6 százalék körüli az álláskeresők aránya, de Bonyhádon például csak 4 százalék. A hátrányosabb helyzetű Dombóvár és Tamási térségben 7-8 százalék körül alakul az álláskeresők aránya.

 

 

Az álláskeresők 50 százalékát az alapfokú iskolai végzettséggel (8 általános) vagy azzal sem rendelkezők teszik ki, a szakképzettséggel vagy középfokú végzettséggel rendelkezők aránya 27, az érettségizetteké 20, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőké pedig 3,2 százalék – tette hozzá a főosztályvezető.

 

A szakember arra is kitért, hogy decemberben a kormányhivatal nyilvántartásában 5.729 álláskereső szerepelt, ebből a legfeljebb 25 éves pályakezdők aránya 17,6 százalék, ami megyei szinten 1000 főt jelent.

Tolna megyében az alábbi szakmák számítanak hiányszakmának:

  • kőműves,
  • festő,
  • forgácsoló,
  • hegesztő,
  • vízszerelő.

 

(forrás: http://www.orientpress.hu/cikk/2018-04-04_csokkent-az-allaskeresok-szama-tolna-megyeben)

Megosztás

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

Hello Gazdaság

Az idei év hozhatja meg az IT iparágnak a növekedést?

  • 2024.02.2

Az IT szektor a 2023-as évben az előző évi növekedéshez képest csökkenést mutatott a megrendelések tekintetében, azonban hazai és nemzetközi jóslatok szerint az idei évben növekedésnek indulhat - végzett piaci körképet a hazai IT munkaerőpiac egyik vezető cége, a Bluebird.