2024. április 25.

Országos versenybe jutottak tolnai népzenészek

Idén újra megrendezték a Bogár István emlékére létrejövő Tolna Megyei „Cinegemadár” Népzenei Versenyt, amelynek szombaton volt a döntője a Babits Mihály Kulturális Központban.

Ács Rezső polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az idősebbek mellett nagyon sok fiatal jelentkezett most a versenyre, így jelezvén, hogy fontosak számukra a magyar népművészeti értékek. Zsikó Zoltán, a kulturális központ igazgatója megköszönte mindazoknak a munkáját, akik segítettek, hogy az esemény létrejöhessen. A verseny egyben minősítő is volt, a résztvevőket neves szakmai zsűri értékelte, köztük az eseményt a kilencvenes években elindító Szabadi Mihály néprajzkutató is. A gyermek és ifjúsági korosztály legjobbjai a „Tiszán innen, Dunán túl” Országos Népzenei Versenyre jutottak tovább, míg a felnőttek a Szekszárdi Szüreti Napokon énekelhetnek majd. 

 

A zsűri összesen huszonhét arany és hét ezüst minősítést adott a résztvevőknek. Kiemelt arany minősítést érdemelt ki a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola Százszorszép Énekegyüttese, szintén ebből az iskolából Vincellér András, Biszak Bence Attila, a bonyhádi Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézményegységből, a paksi Pro Artis Művészeti Iskolát képviselő Szucsán Banda, a Dunaföldvári Alapfokú Művészeti Iskolából Klementisz Kitti és Fafka Júlia, a kétyi Hajdú Józsefné, az őcsényi Bogár István Hagyományőrző Egyesület, a Kétyi Székely Hagyományőrző Egyesület, a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesület, a szekszárdi Maroknyi Székely Népdalkör, a bonyhádi Völgység Népdalkör, a Kisdorogi Székely Népdalkör és a Nagymányoki Székely Népdalkör.

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.