2022. július 3.
Felvidékről kitelepítettek találkozója lesz Bonyhádon

Felvidékről kitelepítettek találkozója lesz Bonyhádon

Bonyhádon találkoznak pünkösdhétfőn felvidéki települések lakói Felvidékről kitelepítettekkel és leszármazottaikkal. Az esemény már hagyománynak számít, kiállításokkal, filmmel, megemlékezéssel idézik fel a 70 éve történt kitelepítést.

A találkozóra mintegy kétszáz embert várnak, köztük a felvidéki Deákiból, Udvardról, Tardoskeddről, Kismácsédról és Félről is érkeznek vendégek - mondta Kolozsiné Gergely Cecília, a Bonyhádi Felvidékiek Egyesületének el-nöke az MTI-nek.

A résztvevők ökumenikus istentiszteleten emlékeznek a kitelepítésre, és megkoszorúzzák a Völgységi Múzeum falán elhelyezett emléktáblát, az esemé-nyen Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnökségi tagja mond köszöntőt.

Az alkalomból a múzeum két kiállítása is feleleveníti a kitelepítést: a tardoskeddi Buda Ferenc által készített, Tardoskedd 1945-1949 című tárlat a Nyitra közeli községben történt deportálást ismerteti, a deáki származású, Bonyhádon élő Császár Ferenc kiállítása tablókon mutatja be a kitelepítés deáki eseményeit.

A Jónás János Közösségi Házban levetítik az Ember az embertelenségben. Két hazát adott a végzetük? című filmet, amelynek egyik főszereplője szintén bonyhádi, a kitelepítés után Tolna megyébe került Istenes László.

A találkozón bemutatják László Péter Fehérlaposok című könyvének harmadik kiadását, amely már az egész országra kiterjedően tartalmazza a kitelepí-tett magyarok listáját.

A kötet címe arra utal, hogy 1945 és 1948 között a kitelepítésre kijelölt csehszlovákiai magyarok fehér lapot kaptak, amellyel elkerülhették a ható-ságok zaklatását.

1947-ben és 1948-ban 23 ezer magyar család, összesen csaknem százezer fel-vidéki magyar érkezett Magyarországra a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény keretében. Közülük háromezren Tolna megyében találtak új otthon-ra.

Tardoskeddről és Udvardról 1948-ban sokan kerültek Tolna megyébe, a félie-ket 1949-ben telepítették át az anyaországba.

 

Megosztás

5 tipp az egészségtudatos étkezéshez

Hello Mozaik

5 tipp az egészségtudatos étkezéshez

  • 2022.06.30

Szerencsére egyre többen érzik a fontosságát a mindennapokban az egészségtudatos étkezésnek és figyelnek oda arra, hogy mi kerül a tányérra. Az egészséges táplálkozást pedig már rövid távon is meghálálja a szervezet: sokkal jobb lehet a közérzet, erősödik az immunrendszer, így pedig a betegségekkel szemben is ellenállóbbak leszünk. Hogy ne vesszünk el a sok tanács és éppen aktuális divat diéták között, ha most fogunk bele egy egészségesebb életmód kialakításába, érdemes egy, a témában jártas szakember tanácsait követni.