2024. április 18.
Ez volt a lényeg a 17. héten

Ez volt a lényeg a 17. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Szlovénia új miniszterelnöke Dr. Robert Golob, egy 55 éves villamosmérnök lesz, miután a csupán az év elején alakult mozgalma, a Szabadság minden várakozást felülmúlva nyerte meg a parlamenti választásokat.

 

Kedden hivatalosan is meghosszabbították a hadiállapotot Ukrajnában, miután a béketárgyalások újfent nem hoztak eredményt. A hét második felében az ukrán rendőrség mintegy kilencszáz civil tömegsírját fedezte fel a kijevi régióban – ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte a lengyel médiának adott interjújában.

 

Ukrajnáért álltak ki azok a tüntetők, akik a budapesti Deák téren gyűltek össze szombat délután. A jelenlévők transzparensekkel tiltakoztak Oroszország ellen, sokaknál ukrán zászló, Vlagyimir Putyin orosz elnököt Adolf Hitler náci diktátorhoz hasonlító tábla és az orosz háborús jelhez, a „Z” betűhöz hasonlító transzparens volt.

 

Orbán Viktor miniszterelnök is felkerült az Ukrajna ellenségeinek listájára a Mitrovorec szélsőjobboldali internetes oldalon. A listán több tízezer ember neve szerepel már, köztük Szijjártó Péter külügyminiszter, valamint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos. 

 

Meghosszabbította a kormány az élelmiszer és benzin ár stopot július elsejéig és bejelentette, hogy júliustól 3,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

 

Áder János pénteken Orbán Viktort kérte fel a kormányalakításra, aki sorozatban negyedszer, politikai pályafutása során pedig ötödször lesz miniszterelnök. Orbán a felkérést elfogadta, és arról beszélt, hogy új kormányával a megkezdett politikát kívánja folytatni. 

 

Megnevezte Gy. Németh Erzsébet utódját a DK: Bősz Anett lesz az új főpolgármester-helyettes.

Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

 

A hét száma: 44.000.000.000
A múlt héten vált hivatalossá: Elon Musk 44 milliárd dollárért megvette a Twittert. Az üzletileg hibás döntésnek tartott tranzakciót a Tesla is megérezte: egy nap alatt 21 milliárd dollárt veszített értékéből.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.