2024. június 15.
Kutyabarát nemzet lettünk

Kutyabarát nemzet lettünk

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg 3 millió gazdás kutya él, ezzel vezető helyen vagyunk Európában. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) adatai szerint Magyarországon mintegy 700 000 regisztrált kutyát tartanak, ehhez a számhoz adódik a jelentősen magasabb nem törzskönyvezett és keverék kutya. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által finanszírozott kutatás szerint a magyar családok mintegy 50%-a kutyás, azaz a társadalom 70 %-a találkozik minden nap kutyákkal.

 

„Állatvédelemért felelős kormánybiztosként büszke vagyok arra, hogy állatszerető nemzet vagyunk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 3 millió eb van ma Magyarországon. Célunk pedig nem más, mint a 3 millió kutya mellé a 3 millió felelős állattartó. Ennek okán a felelős állattartásra való felhívás, az edukáció és a prevenció kiemelt fontosságú szempontok a Kormányzat részéről a területen. Nagy öröm számomra – és egyben bizakodással tölt el -, hogy egyre többen végzik el az ingyenes Gazdijogsi programot, sőt, az idei évben 3. alkalommal kerül megrendezésre az Állatvédelmi Témahét, melynek kapcsán a tavalyi évben közel 1200 oktatási intézmény segítségével, több mint 130 ezer gyermeket sikerült bevonnunk a programsorozatba. Azonban szeretném megemlíteni az állatvédő civil szerveteket is, akik erőn felül teljesítenek, és nap mint nap dolgoznak az állatok jólléte és védelme érdekében. Az állatokkal való helyes bánásmód közös érdekünk, hiszen közös ügyünk az állatvédelem” – hangsúlyozza Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos.

 

Kutyabarát szemlélet bontakozik ki
A magyar társadalom a kutyákhoz való viszonyulást illetően pozitív változáson megy keresztül. A kutyatartók a kutyát családtagként kezelik, a kutyák valódi társaink a mindennapokban, gazdáik minél több időt szeretnének a társaságukban eltölteni, lehetőség szerint mindenhová magukkal viszik őket – ez teremti meg az igényt arra, hogy minél több hely kutyabarát hely legyen. Sem a magányos kutyatartók, sem a családok nem szeretnének lemondani négylábú családtagjuk társaságáról a hétvégi kiruccanás, vagy a belföldi nyaralás során sem – tudatosan keresik azokat a szállásokat, vendéglátóhelyeket, ahol a kutyát is szívesen látják. A szallas.hu adatai alapján a „kutyabarát” keresőszót egyre többen használják a szálláskeresés során, ami az elmúlt 5 év alatt a 13-ról a 10. helyre lépett.

A kutyatartással kapcsolatos szemlélet változását mutatja az is, hogy az emberek sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az állatok egészségére, táplálkozására, nevelésére és boldogságára. Ezt támasztják alá például a gazdik igényeire válaszként igénybe vehető különböző típusú kutyabiztosítások, beleértve az egészségbiztosítást, felelősségbiztosítást és balesetbiztosítást is.

„A kutyabarát szemlélet megmutatkozik a kutyabarát helyek számának folyamatos növekedésében is – és már nem csupán a szállásokról, vendéglátóhelyekről beszélhetünk. Egyre több közintézmény (bolt, üzlethálózat, múzeum) végzi el a Kutyabarát Hely minősítést, ezáltal könnyítve meg a gazdik mindennapjait. A MOL benzinkutakon például mindenütt találunk chip-leolvasót, így könnyen megtalálható az elkóborolt, elveszett kutyák gazdája” – emelte ki Máté Krisztián a kutyabarathelyek.hu alapítója

 

Kutyát tartani egészséges
A kutyatartás számos előnnyel jár, például társaságot jelent, növeli a biztonságérzetünket és ösztönzi a fizikai aktivitásunkat. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kutyatartásnak pozitív hatása van az emberek mentális és fizikai egészségére: a kutyákkal való kapcsolat csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot és segíthet az aktívabb életmód kialakításában. A kutyatartók sokkal egészségesebbek, már csak a napi séták miatt is.

Természetesen a kutyatartásnak vannak kihívásai is, például a költségek, az időigény, az állatok egészségügyi problémái és a felelősségvállalás. A kutyatartás havi költsége nagyban függ a kutya fajtájától, méretétől és attól, milyen igényekkel jár a gondozása. Általában havonta számolni kell az élelem, az állatorvosi költségek, a kozmetikai ápolás és egyéb szükségletek költségeivel, így egy közepes méretű kutya esetén nagyjából 25 ezer Ft pluszköltséggel számolhatunk, amihez még hozzáadódnak az oltások, állatgyógyászati kezelések, vészhelyzeti ellátások, felszerelések és egyéb váratlan kiadások felmerülő költségei.

 

Felelősséggel tartozunk irántuk
A felelőtlen kutyatartás a kóbor kutyák számának növekedéséhez és a kutyamenhelyek túlzsúfoltságához vezet. A felelőtlen kutyatartás ellen a tudatosság növelésével, a kutyatartással kapcsolatos oktatások és programok szervezésével küzdhetünk, a kutyatartók számára elérhetővé téve az alapvető gondozási és nevelési információkat.  Az örökbefogadások ösztönzése nem csupán az állatok szempontjából fontos, de a kutyamenhelyek túlzsúfoltságát is enyhíti. A gazdátlan állatok jólétének növelése elősegíthető az önkéntesség támogatásával az állatmenhelyeken, valamint az állatvédelmi szervezetek támogatásával.

 

Hogyan járulhatunk hozzá az árva állatok jólétének fokozásához?

- Örökbefogadással: Az örökbefogadások révén az állatmenhelyek több helyet és erőforrást szabadíthatnak fel az újabb, segítségre szoruló állatok befogadására.

- Önkéntességgel: A kutyabarátok önkéntesen segíthetnek az állatmenhelyek működésében, például kutyasétáltatással, takarítással vagy az állatok gondozásával.

- Adományokkal: Pénzbeli adományokkal - például az adónk 1 %-val - támogathatjuk az állatmenhelyeket, hogy azok képesek legyenek ellátni a beteg, sérült vagy elhagyott állatokat.

 

A kutyabarathelyek.hu-ról

kutyabarathelyek.hu 2012. óta dolgozik azon, hogy a kutyagazdák és a szolgáltatók egymásra találjanak. Egyedülálló védjegyrendszerét 2016-ban vezette be, azóta országszerte több száz hely (szállások, vendéglátóhelyek, kereskedelmi egységek) szerezte meg a tanúsítványt. A Kutyabarathelyek.hu által kidolgozott minősítési rendszer, egy tiszta, egységes képet ad arról, mi is az, hogy „kutyabarát hely” és segítségével a gazdik könnyedén megtalálják a számukra megfelelő szállást és vendéglátóhelyet. 

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.