Ezen a párbajon mindenki nyer - de legalábbis iszik egy kis bikavért
- Trend
- 2018.02.28
Abban megegyezik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készülnek, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelennek meg.
Tizennyolc egri és tizenöt szekszárdi pincészet bikavérei mutatják meg a történelmi borfajta mai arcát az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj elnevezésű kóstolón pénteken a Corinthia Hotel Budapest báltermében. A tokaji aszú után nagy valószínűséggel a bikavér a második legismertebb magyar borfajta a világban. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy ételek széles körével párosítható – állítják a kóstoló szervezői.
Bikavért csak két magyarországi borvidéken: Egerben és Szekszárdon lehet készíteni. Bár a termőtájak adottságai és részben a készítési előírások is eltérnek egymástól, abban megegyezik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.
Mindkét borvidék vezető termelői sokat dolgoznak a bortípus presztízsének emelésén. Ők hisznek ebben a történelmi borkategóriában, és úgy vélik, hogy ez a kékfrankosra épülő, komoly, de mégsem túl nehéz vörösbor megfelel a mai kor fogyasztói igényeinek – írta az MTI.
Az évről évre alakuló munka eredményét az egriek és a szekszárdiak idén is közösen mutatják be a fővárosban, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolóján, melynek során ebben az évben már 33 egri és szekszárdi pince különböző évjáratú bikavéreit hasonlíthatják össze a látogatók.
A kiállítók teljes listáját és a belépőjegyekkel kapcsolatos információkat a www.bikaver-parbaj.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.