2024. július 24.
Kőszegre költözik az UNESCO MOST

Kőszegre költözik az UNESCO MOST

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) az UNESCO MOST támogatásával 2019 február 11. és 14. között téli egyetemet tart Kőszegen neves külföldi előadók részvételével. Az előadássorozat központi témája a környezeti változások és az azokhoz köthető társadalmi folyamatok kapcsolata. Ezenfelül bemutatásra kerül az FTI nagyívű, kulturális emlékmentésen és a fenntarthatóságon alapuló tudományos projektet, a KRAFT-t.

A Kreatív város – fenntartható vidék (KRAFT) egy innovatív, regionális fejlesztési koncepció, mely szerint egy régió fejlesztésének sikerét döntő mértékben meghatározza a gazdasági, társadalmi szereplők hatékony együttműködése. Ezt az együttműködést össze lehet kapcsolni a kulturális örökség újszerű menedzsmentjével. Így teremthető meg a társadalmi-gazdasági és ökológiai fenntarthatóság, ami a jövő sikerének záloga.

A KRAFT három feje

·         Fenntarthatóság: Azt vizsgálja, hogy a projektek milyen módon járulnak hozzá a helyi és regionális gazdasági és társadalmi fejlődéshez, valamint a környezetvédelemhez;

·         Innováció: Feltárja a projektek fejlesztési lehetőségét és elemzi, hogy miképpen járulnak hozzá a projektek a régió fejlődéséhez;

·         Kreativitás: Célja, hogy bemutassa, milyen mértékben támogatja a szervezeti és társadalmi kreativitás a fenntarthatóságot, és az innovációt.

Új terep, új módszerek

Az esettanulmányok túlnyomó többsége Magyarországról, Szlovákiából és Macedóniából származik. Ennek a sokszínűségnek köszönhetően olyan mérési módszertani megközelítéseket tesztelhetünk, melyek alkalmasak lehetnek az eltérő földrajzi, etnikai, társadalmi és gazdasági feltételekkel rendelkező közegeken belül meglévő kreativitási és fenntarthatósági potenciál felmérésére.  

A hangsúly a fejlődésen és az örökségen van

Ennek képezi részét a KRAFT-INDEX és a Talking Houses kezdeményezés is. Ez utóbbi a helytörténelem újra mesélésén keresztül igyekszik egy innovatív megközelítését nyújtani a fenntartható kulturális örökség kérdéskörének, míg az előbbi megmutatja a városok, városegyüttesek és regionális környezetük integrált fejlődési tendenciáit. Továbbá azok hálózatosodásának lehetőségét, azaz a térség fontos szereplői közti együttműködési készséget. Ez az index egyfajta mutatóként jelzi a városok kreativitásának erejét.

Nemzetközi kapcsolatokkal az örökség védelméért

Az előadások globális szemszögből is megvizsgálják a fenti problémákat, így az UNESCO indiai szakértője a fenntarthatóságról, míg a Augustin Nguh kameruni kutató az Európából Afrikába irányuló önkéntes visszatérést mutatja be. Ugyanakkor az uniós csatlakozást követő Közép-Európából történő kivándorlás és a migráció európai kultúrára történő hatása is terítékre kerül. A részletes programot a rendezvény honlapján lehet megtalálni.

Megosztás

Figyeljünk alvásunkra, hogy biztonságos legyen a vezetésünk!

Hello Tudomány

Figyeljünk alvásunkra, hogy biztonságos legyen a vezetésünk!

  • 2024.05.6

Az alvásnak elengedhetetlen szerepe van egészségünk és jóllétünk fenntartásában. Ám sajnos sokan figyelmen kívül hagyják ennek fontosságát, és szenvednek a rossz alvási szokások és az alvászavarok által okozott következményektől. Ezek mindennapi teljesítményünket erősen befolyásolják, többek között a gépjárművezetésre is komoly hatással vannak.